Zwaan Stam studeerde hoofdvak piano aan het conservatorium van Arnhem. Zij behaalde daar de diploma’s docerend- en uitvoerend musicus.

Tijdens en na haar studie nam zij deel aan een diversiteit aan workshops en masterclasses zowel als solist als in kamermuziekformaties of in begeleiding. Tevens rondde zij een 3 jarige deeltijd opleiding aan de Haags Amsterdamse Theater Academie (afdeling kleinkunst) en een cursus Zangmethodiek af.

Projecten in de afgelopen jaren

Met Stichting het Zwerk en Jos Spijkers, theatermaker, maakte ze een aantal voorstellingen met o.a. mensen van de Sociale Werkplaats Laborijn (voorheen Wedeo) in Doetinchem. Zwaan droeg zorg voor het arrangeren, het componeren en instuderen van de nummers en de live- begeleiding tijdens de voorstellingen

“Van Zessen Klaar” (2017) Een voorstelling over wat er met je gebeurt als je lang werkloos bent of werkt met een beperking. Voorstellingen spelen in Laborijn of op diverse plekken in het land.
 “Aan de Bak” (2015) Een voorstelling naar aanleiding van de nieuwe participatiewet en participatiesamenleving. Voorstelling speelde twee jaar Doetinchem op locatie en vervolgens door heel het land.
• “Spek en Bonen” (2012) Een voorstelling over onvermoede talenten van kwetsbare mensen. Over mee willen en moeten doen op de arbeidsmarkt. De eerste voorstelling speelde meer dan 50 keer op diverse plekken in het land. Van Maastricht tot Leeuwarden.
Samen met Jos maakte ze de voorstelling “Een ander mens” (2014) , een voorstelling door mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel. De voorstelling speelde gedurende 2 jaar eens per maand in de Gruitpoort in Doetinchem en op vele andere plekken in het land.
Voor Niweto, de toneelvereniging van Nieuw Wehl, verzorgde Zwaan voor de voorstelling “Morgen lach je erom” (2012) en “Zomaar een dag” (2016) de arrangementen van de liedjes en het instuderen ervan. Evenals de live-begeleiding.
Andere grote projecten waren “Jungleboeken (2010)” en “Gilgamesj (2012)” van Stichting Kalmoes en Kaneel. Theaterproducties met meer dan 20 jongeren waarbij ze de meerstemmige muziek en solisten begeleidde en zorg droeg voor de uitvoeringen in de schouwburgen van de Achterhoek.

Ervaringen

Zwaan kijkt naar hoe je leert en wat je wilt leren. Pianoles op maat. Haar liefde voor de piano geeft ze zo op eigen, altijd positieve, wijze door. Onze dochter staat op en gaat naar bed met een riedeltje. Dat voelt niet als oefenen, maar als muziek ademen; heerlijk!

Anita Erkelens

Moeder van Flore

“Wil je niet alleen leren hoe je mooi een liedje kunt zingen maar ook leren hoe je het verhaal vertelt, dan moet je bij Zwaan zijn! Ze laat je de tekst en muziek voelen en beleven waardoor een liedje zo ontzettend veel mooier wordt.”

Peggy Lebbink

Muziektheatergroep WhatEverHappens

Zwaan Stam speelt piano en 'draagt' de zang. Zij is veel meer dan een pianiste. Ze ondersteunt de emoties en het ritme van de voorstelling. Ze bindt de groep op haar eigen wijze en zo vormen we samen een geolied team

Jos Spijkers

Regisseur 't Zwerk